nah_logo2
Nah ontmoetingspunt Almere
Vergeet wie je dacht te zijn, en accepteer wie je bent.
(Dalai Lama)

Eén op vier heeft hersenaandoening

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Eén op vier heeft hersenaandoening

Een op de vier mensen heeft een hersenaandoeningHersenaandoeningen grote kostenpost totale zorg: 25 miljard   Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. In totaal stonden er in 2016 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening.

Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten hoger. De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27% van de totale zorgkosten van Nederland.  

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting.

Bijna twee miljoen mensen lijden aan een psychische stoornis en is daarmee de meest voorkomende type hersenaandoening (1.907.700 geregistreerde patiënten in 2016, NIVEL Zorgregistraties eerste lijn). Ook tonen de cijfers aan dat één op de vijf sterfgevallen het gevolg is van een hersenaandoening.

Lees verder op: https://www.hersenstichting.nl/actueel/nieuws/een-op-vier-heeft-hersenaandoening

Afdrukken E-mail