Skip to main content

Boeken

Mantelzorgers nemen in de zomer noodgedwongen taken van de zorg over

Gelezen op Mantelzorg.nl

Mantelzorgers nemen in de zomer noodgedwongen taken van de zorg over

De komende zomer is er minder zorgpersoneel beschikbaar doordat het schaarse personeel op vakantie gaat. Verschil met eerder onderzoek uit 2019 is dat de zorg dit jaar ook buiten de vakantie wordt verminderd.

Dit betekent dat er structureel minder zorg wordt geleverd dan is afgesproken in de afgegeven indicatie. Deze ontwikkeling zorgt voor extra druk, meer ongerustheid en minder vakantie voor de mantelzorger, blijkt uit het Nationaal Mantelzorgpanel van MantelzorgNL.

Dat er (structureel) minder professionele zorg voor handen is, blijkt in alle drie de zorgwetten te spelen. Zowel bij de thuiszorg, bij begeleiding en huishoudelijke hulp als bij zorg in het verpleeghuis wordt mantelzorgers gevraagd of zij extra kunnen bijspringen.

Het percentage mantelzorgers dat zich ook buiten de vakantieperiode genoodzaakt voelt om zich extra in te zetten voor hun naaste, is gestegen van 48% in 2019 naar 65% in 2023.

Geen vakantie

Het minder ontvangen van zorg heeft direct gevolg voor de mantelzorger.

De mantelzorger verwacht dat hij of zij zelf meer zal moeten doen (87%) en ook de ongerustheid over hoe het gaat met de zorgvrager neem toe, vooral bij mantelzorgers van naasten die zelfstandig wonen (68%).

Voor een kwart betekent het ook dat de mantelzorger zelf niet op vakantie kan.

Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL:

‘We moeten niet vergeten dat de professionele zorg pas in beeld komt als de mantelzorger al gemiddeld 5 jaar zelf aan het zorgen is. Op het moment dat het niet meer lukt met behulp van het eigen netwerk wordt zorg ingeschakeld ter verlichting van de mantelzorger. Nu zijn we dus op een punt beland dat de mantelzorger het weer terugpakt ter verlichting van het zorgpersoneel. Simpelweg omdat er niemand anders is en de mantelzorger zijn naaste niet in de steek wil laten. Dit werkt overbelasting alleen maar verder in de hand waarbij opname vaak nog de enige mogelijkheid is. En dat doet de druk op de professionele zorg alleen maar toenemen.’

Meer informatie

Nationaal Mantelzorgpanel rapportage Schaarste zorgpersoneel in de zomerperiode

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 364

VriendenloterijWij zijn sinds kort als goed doel aangesloten bij de Vriendenloterij.
Je kan met je Vriendenloterij loten NAH Ontmoetingspunt steunen.
De vereniging krijgt dan elke maand 40% van elk meespelend lot.
Natuurlijk kan je een nieuw lot kopen en daar aangeven dat je NAH Ontmoetingspunt Almere wil steunen maar het kan ook voor bestaande loten
Je kan dit voor je bestaande lot heel makkelijk regelen met de live chat.
Klik daarvoor op onderstaande link.
https://www.vriendenloterij.nl/open-chat

Geef dan eerst je postcode en huisnummer.
Stel de vraag bijvoorbeeld zo.
Ik wil met mijn bestaande lot onze vereniging steunen, hoe doe ik dat?
En daarna kan je aangeven dat je met je loten NAH Ontmoetingspunt wil steunen.

Liever telefonisch contact met de Vriendenloterij?
Wij staan voor u klaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 088 - 020 1020.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...