Skip to main content

Post stroke pain/ centraal pijnsyndroom

Post stroke pain/ centraal pijnsyndroom

Wat is het centraal pijnsyndroom als gevolg van een beroerte?

Pijn na een beroerte noemen we ook centrale pijn. Dit betekent dat de pijn ontstaan is als direct gevolg van schade aan de hersenen. Centrale pijn kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Ook kan het revalidatie in de weg staan en/of lijden tot depressie, angst, slaapstoornissen, medicatie afhankelijkheid en problemen met sociale contacten. Centrale pijnklachten zijn veelal chronisch, ze gaan niet vanzelf over. Naast centrale pijn kunnen mensen na een beroerte ook pijn hebben als gevolg van lokale problemen (zoals schouderpijn, spasticiteit, blijvende hoofdpijn en spier- of gewrichtspijnen).

Symptomen

Patiënten met een centraal pijnsyndroom na een beroerte hebben constante of wisselend aanwezige zenuwpijn in een deel van het lichaam. Het gaat gepaard met afwijkingen in de gevoelswaarneming in het pijnlijke deel van het lichaam zoals: vriezend gevoel, branderigheid, doof gevoel, prikkelingen en tintelingen. Naast spontane pijn kunnen prikkels die normaal geen pijn doen, zoals temperatuur (kou), aanraking en druk, als zeer pijnlijk wordt ervaren. Dit wordt allodynie genoemd. Het gebied van de pijn wordt bepaald door het gebied in de hersenen wat aangedaan is. De pijnklachten doen zich meestal voor aan de andere zijde van het lichaam dan waar de beroerte in de hersenen plaats heeft gevonden. Klachten kunnen enkel in een klein gebied (bijvoorbeeld de hand) of in een groot gebied (een gehele lichaamshelft) plaatsvinden.

 Gelezen op: http://www.pijn.nl/locatie-van-pijnsymptomen/algemene-pijnsyndromen/post-stroke-pain.html

https://excellentklinieken.nl/pijnklachten/pijn-na-een-beroerte/

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 1119

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...