Skip to main content

Post stroke pain/ centraal pijnsyndroom

Post stroke pain/ centraal pijnsyndroom

Wat is het centraal pijnsyndroom als gevolg van een beroerte?

Pijn na een beroerte noemen we ook centrale pijn. Dit betekent dat de pijn ontstaan is als direct gevolg van schade aan de hersenen. Centrale pijn kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Ook kan het revalidatie in de weg staan en/of lijden tot depressie, angst, slaapstoornissen, medicatie afhankelijkheid en problemen met sociale contacten. Centrale pijnklachten zijn veelal chronisch, ze gaan niet vanzelf over. Naast centrale pijn kunnen mensen na een beroerte ook pijn hebben als gevolg van lokale problemen (zoals schouderpijn, spasticiteit, blijvende hoofdpijn en spier- of gewrichtspijnen).

Symptomen

Patiënten met een centraal pijnsyndroom na een beroerte hebben constante of wisselend aanwezige zenuwpijn in een deel van het lichaam. Het gaat gepaard met afwijkingen in de gevoelswaarneming in het pijnlijke deel van het lichaam zoals: vriezend gevoel, branderigheid, doof gevoel, prikkelingen en tintelingen. Naast spontane pijn kunnen prikkels die normaal geen pijn doen, zoals temperatuur (kou), aanraking en druk, als zeer pijnlijk wordt ervaren. Dit wordt allodynie genoemd. Het gebied van de pijn wordt bepaald door het gebied in de hersenen wat aangedaan is. De pijnklachten doen zich meestal voor aan de andere zijde van het lichaam dan waar de beroerte in de hersenen plaats heeft gevonden. Klachten kunnen enkel in een klein gebied (bijvoorbeeld de hand) of in een groot gebied (een gehele lichaamshelft) plaatsvinden.

 Gelezen op: http://www.pijn.nl/locatie-van-pijnsymptomen/algemene-pijnsyndromen/post-stroke-pain.html

https://excellentklinieken.nl/pijnklachten/pijn-na-een-beroerte/

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 668

VriendenloterijWij zijn sinds kort als goed doel aangesloten bij de Vriendenloterij.

Je kan met je Vriendenloterij loten NAH Ontmoetingspunt steunen.

De vereniging krijgt dan elke maand 40% van elk meespelend lot.

Natuurlijk kan je een nieuw lot kopen en daar aangeven dat je NAH Ontmoetingspunt Almere wil steunen maar het kan ook voor bestaande loten

Je kan dit voor je bestaande lot heel makkelijk regelen met de live chat.

Klik daarvoor op onderstaande link.

 https://www.vriendenloterij.nl/open-chat

Geef dan eerst je postcode en huisnummer.

Stel de vraag bijvoorbeeld zo.

Ik wil met mijn bestaande lot onze vereniging steunen, hoe doe ik dat?

En daarna kan je aangeven dat je met je loten NAH Ontmoetingspunt wil steunen.

Liever telefonisch contact met de vriendenloterij?
Wij staan voor u klaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 088 - 020 1020.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...