nah_logo3.png
Nah ontmoetingspunt Almere
Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.

 Ontvangen van, voor positiviteit.nl

Apraxie na een beroerte of hersenletsel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Apraxie na een beroerte of hersenletsel

 

ApraxieGeschreven door: Marjolijn Dekker

Geplaatst op: 17 januari 2018

Apraxie kan één van de gevolgen zijn van hersenletsel. Door bijvoorbeeld een CVA (hersenbloeding of herseninfarct), traumatisch letsel of een hersentumor. Je spreekt van apraxie als de getroffene moeite heeft met het uitvoeren van doelgerichte, willekeurige en reeds aangeleerde handelingen die eerst of normaalgesproken wel goed uitgevoerd werden. Er zijn twee soorten apraxie te onderscheiden

ideatoire apraxie | iemand weet niet hoe de handeling uitvoerd moet worden

ideomotore apraxie | iemand kan wel zeggen wat er moet gebeuren en hoe, maar kan het niet voor elkaar krijgen

"Ik keek er wel van op toen mijn man voor de wasbak stond en zichzelf wilde wassen zonder eerst het washandje nat te maken."

Soorten apraxie

Er zijn grofweg twee vormen van apraxie te onderscheiden:

Ideatoire apraxie

Bij ideatoire apraxie gaat het om een storing in de volgorde van handelingen. De getroffene weet niet wat er moet gebeuren omdat hij of zij zich er geen concreet beeld bij kan vormen. Delen van de handeling worden vergeten of andersom gedaan. Bijvoorbeeld de sokken over de schoenen aantrekken.

Ideomotore apraxie

Bij deze vorm van apraxie weet de getroffene wel wát hij moet doen maar niet hóe hij het moet doen. De opdracht uitvoeren om een hand op het hoofd te leggen lukt bijvoorbeeld niet. Of de tong uitsteken of langs de lippen likken. Als er sprake is van jeuk of kriebel op die plek lukt het vaak wel, maar dat gebeurt dan automatisch. Of als er voorwerpen aangereikt worden, zoals een hamer en een nijptang kan het zijn dat deze precies andersom gebruikt worden.

Apraxie na CVA links

De richtlijn neuropsychologische revalidatie vermeld dat apraxie, net als afasie, vaak voorkomt na een CVA aan de linkerkant van de hersenen. De diagnose apraxie is vaak moeilijk te stellen, omdat er vaak tegelijk andere cognitieve stoornissen spelen, zoals: afasie, neglect, agnosie en executieve stoornissen. Uit een onderzoek binnen een revalidatiecentrum in Nederland bleek dat apraxie optrad bij ruim de helft van de patiënten met een CVA aan de linkerkant van de hersenen.

Verder lezen op: https://www.verdermethersenletsel.nl/t/apraxie-na-een-beroerte-of-hersenletsel

Afdrukken E-mailadres