‘Hoe is het met de mensen in de Wet langdurige zorg?
‘Hoe is het met de mensen in de Wet langdurige zorg?
Gelezen op de website van MEE.
Datum:
02 mei 2016
MEE NL directeur in tv-programma Kassa!
Zaterdag 30 april was MEE NL directeur Mirjam Sterk te gast in het tv-programma Kassa! bij een item over de eisen voor indicatiestelling voor de Wet langdurige zorg.
Het item ‘Hoe is het met de mensen in de Wet langdurige zorg’ gaat over mensen met een ernstige fysieke beperking, die zelfstandig wonen en - ondanks dat ze 24-uurszorg nodig hebben- geen herindicatie krijgen voor de Wlz, omdat ze ‘voldoende regie hebben over hun eigen leven’. Zij maken zich zorgen of ze in de toekomst ook nog de passende zorg kunnen krijgen. Ook zien ze op tegen alle administratieve rompslomp, waarmee ze in de Wmo en in de ZvW verwachten te maken te krijgen. Daarbij is het erg confronterend en belastend om elk jaar opnieuw aan te moeten tonen dat je 24-uurszorg nodig hebt.
Filmreportages
De uitzending start met een filmreportage over een cliënt van MEE Zuidoost Brabant. Richard (26) kan door een zeldzame aandoening niet altijd zelf zijn lichaamshouding veranderen. Hij komt niet in aanmerking voor een Wlz-herindicatie, omdat hij in staat is om zelf hulp in te roepen. Hij zegt:” Je wordt steeds opnieuw met je aandoening geconfronteerd en dat is vervelend, het belast mij meer dan ik zou willen, lijkt mij niet de bedoeling van de zorg. De toekomst kijk ik nooit zo naar, want mijn toekomst is slecht”.
De tweede reportage gaat over Mariëlle van 22 jaar, cliënte van MEE Zuid-Holland Noord. Zij heeft zeer progressieve MS en woont bij haar moeder: “Ik wil dat de WLZ geregeld wordt voor mij. Dat ik me niet elk jaar opnieuw moet verantwoorden hoe ziek ik ben, want ik weet dat ik ziek ben. Ik wil me niet elk jaar weer opnieuw verdedigen. Ik wil gewoon dat ik rust krijg. Dat ik weet dat ik de zorg die ik nodig heb krijg en dat ik me daar niet meer druk over hoef te maken”.
Studiogesprek
Tussen de reportages door voert de presentatrice een gesprek met Mirjam Sterk en de in Gehandicaptenrecht gespecialiseerde advocaat Matthijs Vermaat. Sterk bevestigt dat de geschetste problematiek herkenbaar is voor MEE en wijst er daarbij op dat het aan de politiek is om deze rafelranden van de Wlz te repareren. Ze vindt dat het uitgangspunt altijd moet zijn dat cliënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarbij nuanceert ze het beeld dat het altijd nadelig zou zijn om geen indicatie te krijgen voor de Wlz; het kan soms gunstiger zijn om in de Wmo te vallen, bijvoorbeeld in verband met de lagere eigen bijdrage. Na de laatste reportage attendeert ze op het recht op gratis cliëntondersteuning en roept ze de kijkers op om daar indien nodig gebruik van te maken.
Uitzending terugkijken
- Aangemaakt op .
- Laatste update op .
- Raadplegingen: 5364