Skip to main content

BEWEGEN NA EEN BEROERTE (CVA)

Bewegen na een beroerte (CVA)

2,2 op de 1.000 inwoners van Nederland maakten in 2022 een beroerte door[1]. Bewegen na een beroerte heeft positieve effecten op het herstel, het risico op herhaling, het valrisico en de participatie in de maatschappij. Als zorgprofessional kun je patiënten helpen door hen te informeren en vaker te verwijzen naar beweegmogelijkheden. Dit artikel beschrijft de effecten van bewegen na een beroerte, de beweegmogelijkheden en hoe je jouw patiënt hierbij kunt ondersteunen.

De medische term voor beroerte is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel: plotselinge uitval in een deel van de hersenen, in 20% van de gevallen veroorzaakt door een bloeding of door een infarct in 80% van de gevallen[2]. Er zijn verschillende varianten:

  • Bloedig-CVA (hersenbloeding): scheur in een vaatwand waardoor een hematoom en oedeemvorming (vochtophoping) in de hersenen ontstaat. 
  • Ischemisch-CVA (herseninfarct): afsluiting van een bloedvat door een embolie (stolsel) met als gevolg ischemie (zuurstoftekort) in de hersenen. 
  • TIA (Transient Ischaemic Attack): een vorm van een ischemisch-CVA waarbij de klachten slechts kort duren en spontaan weer verdwijnen[3].

Volgens de NHG-Standaard Beroerte (de richtlijn voor diagnostiek en behandeling van een CVA voor huisartsen) zijn de meest voorkomende klachten na een CVA motorische uitval, cognitieve stoornissen, spraak -en taalstoornissen, slik -en visusstoornissen, vermoeidheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Het herstel kan dagen tot maanden in beslag nemen. Een deel van de patiënten herstelt volledig.

Lees verder op: https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/bewegen-na-een-beroerte-cva/

CVA, NAH Almere, Beroerte, Bewegen na beroerte

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 35
sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...