De medische term voor beroerte is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel: plotselinge uitval in een deel van de hersenen, in 20% van de gevallen veroorzaakt door een bloeding of door een infarct in 80% van de gevallen[2]. Er zijn verschillende varianten:
- Bloedig-CVA (hersenbloeding): scheur in een vaatwand waardoor een hematoom en oedeemvorming (vochtophoping) in de hersenen ontstaat.
- Ischemisch-CVA (herseninfarct): afsluiting van een bloedvat door een embolie (stolsel) met als gevolg ischemie (zuurstoftekort) in de hersenen.
- TIA (Transient Ischaemic Attack): een vorm van een ischemisch-CVA waarbij de klachten slechts kort duren en spontaan weer verdwijnen[3].
Volgens de NHG-Standaard Beroerte (de richtlijn voor diagnostiek en behandeling van een CVA voor huisartsen) zijn de meest voorkomende klachten na een CVA motorische uitval, cognitieve stoornissen, spraak -en taalstoornissen, slik -en visusstoornissen, vermoeidheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Het herstel kan dagen tot maanden in beslag nemen. Een deel van de patiënten herstelt volledig.
Lees verder op: https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/bewegen-na-een-beroerte-cva/