Skip to main content

Actueel

Onderzoekers zien verband tussen snurken en hartritmestoornissen

Gelezen in de Margriet.

 Snurken

Onderzoekers zien verband tussen snurken en hartritmestoornissen

Wie vóór zijn vijftigste levensjaar snurkt, heeft meer kans op een beroerte of hartritmestoornissen. Dit wil je weten over het verband tussen snurken, slaapapneu en hartritmestoornissen dat in recent onderzoek is aangetoond.

Het onderzoek is onlangs gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam. Verschillende studies waarbij experts van de Stanford-universiteit betrokken waren, zagen een verband tussen slaapapneu, snurken en beroertes. Slaapapneu is een aandoening waarbij mensen in hun slaap last hebben van ademstops, waarbij ze stoppen met ademen. Apneu betekent dan ook letterlijk ‘geen lucht’.

1,7 miljoen mensen tussen de 20 en 50 jaar werden tien jaar lang gevolgd. Personen die slaapapneu hadden en snurken, hadden vijf keer meer kans op hartritmestoornissen. Ze hadden zelfs zestig procent meer kans op een beroerte.

Ook bij jonge mensen

Cardioloog en onderzoeker Sanjif Narayan: “Slaapapneu komt veel voor, maar we lijken het te negeren en af te doen als iets triviaals. Nu zien we pas de omvang van de gezondrisico's die snurken met zich meebrengt. Het verraste ons ook, net als het feit dat het ook jonge mensen betreft. Het heeft enorme gevolgen voor de volgende veertig jaar van hun leven.”

Hartritmestoornissen

Een gezond hart maakt 60 tot 70 slagen per minuut in rustige toestand. Bij een hartritmestoornis is er sprake van een afwijking in het ritme van de hartslag. Dit betekent dus dat je hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is. Hier kun je meer lezen over hartritmestoornissen.

Bron: The Guardian

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 452

VriendenloterijWij zijn sinds kort als goed doel aangesloten bij de Vriendenloterij.
Je kan met je Vriendenloterij loten NAH Ontmoetingspunt steunen.
De vereniging krijgt dan elke maand 40% van elk meespelend lot.
Natuurlijk kan je een nieuw lot kopen en daar aangeven dat je NAH Ontmoetingspunt Almere wil steunen maar het kan ook voor bestaande loten
Je kan dit voor je bestaande lot heel makkelijk regelen met de live chat.
Klik daarvoor op onderstaande link.
https://www.vriendenloterij.nl/open-chat

Geef dan eerst je postcode en huisnummer.
Stel de vraag bijvoorbeeld zo.
Ik wil met mijn bestaande lot onze vereniging steunen, hoe doe ik dat?
En daarna kan je aangeven dat je met je loten NAH Ontmoetingspunt wil steunen.

Liever telefonisch contact met de Vriendenloterij?
Wij staan voor u klaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 088 - 020 1020.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...