Skip to main content

Innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg

 

VMCA_goede_zorg_prijsDe Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) heeft gisteravond de VGZ innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg gewonnen met het project ‘I Cook 4 You’: hierbij koken VMBO-scholieren voor mantelzorgers, als onderdeel van hun opleiding. Zo bieden zij praktische ondersteuning aan de vaak overbelaste mantelzorger. Als beloning voor dit idee gaat VGZ helpen bij de ontwikkeling, uitvoering en implementatie van het mantelzorgidee in Almere. De finale vond gisteravond plaats in de Fabrique in Utrecht. Jort Kelder presenteerde de wedstrijd, die gebaseerd is op het tv-programma Dragon’s Den.

 

 

 

 

Scholieren koken voor mantelzorgers 

I Cook 4 You is een initiatief dat de VMCA in samenwerking met scholen voor VMBO-onderwijs van de opleidingen Consumptief en Zorg en Welzijn in Almere wil gaan uitvoeren. Op dit moment is de VMCA al in gesprek met OSG Echnaton, die zeer enthousiast zijn over dit initiatief. Leerlingen zullen onder begeleiding van een docent een dagverse maaltijd verzorgen en deze bij de mantelzorger thuis bezorgen. De leerlingen krijgen door het persoonlijk contact meer binding met mantelzorgers in hun buurt.‘Mantelzorgers hebben te maken met verschillende zorgtaken, vaak in combinatie met werk en gezin´, aldus Jos Alders van VMCA. ´De impact van deze combinatie is groot. Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe en een van de terugkerende dagelijkse taken, het bereiden van een gezonde maaltijd, schiet er vaak bij in.’


Jury 

In de wedstrijd stond het thema mantelzorg centraal. Tijdens de finale kregen vijf genomineerde projecten elk vijf minuten om hun idee pitchen, waarna het publiek en de jury kritische vragen mochten stellen. De jury, bestaande uit onder meer Cynthia Vogeler van het ministerie van VWS, Jancor de Boer van Mezzo en Conny Helder van Stichting Gezondheidscentrum Eindhoven, koos voor I Cook 4 You vanwege de maatschappelijke relevantie. Martin Bontje, lid van de Raad van Bestuur van VGZ en voorzitter van de jury: ‘De praktische aanpak en de uitnodiging om het project op te schalen, spraken ons daarnaast zeer aan’.

Nationale Zorgbarometer 

Uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer blijkt dat Nederlanders mantelzorg een belangrijk element vinden binnen ons zorgstelsel. Mede daarom stond het thema mantelzorg centraal in de wedstrijd voor VoorGoedeZorg. VGZ gaat daarmee serieus aan de slag en op zoek naar een oplossing voor de wensen op het gebied van mantelzorg. Met de ervaring en expertise van de VMCA op het gebied van mantelzorg, heeft de VGZ hierin een goede partner gevonden.

Gelezen op de website van de VMCA

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 4351

Vakantie 2Vakantie 1Groupon reizen, vakantie, eten, drinken en diversen bekijk en bestel via onderstaande link en steun daarmee gratis NAH Ontmoetingspunt.

https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150&category=&shopsearch=groupon

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...