Skip to main content

Toegangkelijkheid van het OV in uw gemeente verbeteren: hoe doet u dit?

Logo_iederin_2Toegankelijkheid van het OV in uw gemeente verbeteren: hoe doet u dit?


Een informatiemarkt waar je kennis kunt maken met de verschillende vervoersmogelijkheden in de gemeente. Dat werd dit najaar mogelijk gemaakt met het project ‘Op weg in Westland’. Woordvoerder van het project Annemiek Koremans: “Het openbaar vervoer – haltes, bussen en informatievoorziening - is inmiddels op veel plekken goed aangepast. Het wordt tijd dat mensen met een beperking hier ook gebruik van gaan maken. Algemeen wat kan en speciaal wat moet! Met de vervoerscarrousel ‘Op weg in Westland’ willen we met name het veilig zelfstandig reizen voor mensen met een beperking bevorderen.”

De vervoerscarrousel is een informatiebeurs met marktkramen. Vervoerders, belangengroepen en de gemeente geven er uitleg over hoe iemand zelf zijn vervoer kan organiseren. Welke hulpmiddelen zijn er en welke maatregelen zijn er getroffen als het om verkeersveiligheid gaat? Annemiek Koremans: “De verschillende partijen hebben goed kunnen samenwerken. Met elkaar zorgen we ervoor dat meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer en andere vervoersmogelijkheden in de gemeente.”

 

Schouwen en adviseren

Annemiek Koremans is voorzitter van het Platform Gehandicapten Westland (PGW). Het PGW heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor het toegankelijk en veilig maken van het openbaar vervoer in de gemeente Westland. De leden van het PGW deden diverse schouwen om te kijken op welke wijze mensen met een rolstoel, rollator, blindengeleidestok, hulphond of scootmobiel gebruik konden maken van de vervoersmogelijkheden. Kun je met de rolstoel in de bus? Hoe makkelijk is het om de OV chipkaart te gebruiken? Kan je met de blindenstok veilig bij de bushalte komen? Naar aanleiding van de schouwen adviseerden de leden gemeente en vervoersbedrijven over aanpassingen en richtlijnen. Annemiek: “Landelijk moet in 2015 het openbaar vervoer helemaal toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking. In 2030 geldt dat ook voor de treinen. In Zuid-Holland hebben ze het voortvarend aangepakt. Veel OV-voorzieningen zijn inmiddels aangepast.”

Veel verbeterd

Als het om toegankelijk en veilig vervoer gaat, is er heel wat verbeterd volgens Annemiek Koremans. “De bushaltes zijn zo aangepast dat je veilig in kunt stappen. In de bus zijn er plekken gereserveerd voor rolstoelen. Er is instructiemateriaal over hoe je rolstoelen of scootmobielen veilig vast kunt zetten in een bus. De chauffeurs van het openbaar vervoer hebben een training gehad om rekening te houden met mensen met een beperking. Ze hebben ook zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld achter in de bus te zitten en hard over een hobbel te gaan. En er is voor iedereen begrijpelijke informatie beschikbaar over de vervoersmogelijkheden in Westland.”

Heb je een beperking, dan kun je in Westland inmiddels gewoon reizen met het openbaar vervoer. Annemiek: “Maar veel mensen weten het nog niet of durven het niet aan. Ze zijn het ontwend of nemen toch vaak nog de regiotaxi of ander speciaal vervoer. Het speciaal vervoer wordt alleen steeds minder gecompenseerd. Om mensen te laten zien dat reizen met het openbaar vervoer wél kan én dat het veilig kan, hebben we de vervoerscarrousel ‘Op weg in Westland’ georganiseerd.”

Vervoersmogelijkheden

De vervoerscarrousel ‘Op weg in Westland’ stond in het najaar van 2013 in de vijf ‘hoofddorpen’ van Westland: Naaldwijk, Wateringen, Monster, De Lier en ’s-Gravenzande. Bezoekers konden op een makkelijke manier ontdekken welke vervoersmogelijkheden er zijn.

Het is in deze tijd steeds meer de bedoeling dat je zelf, met de mensen om je heen, vervoer regelt. Annemiek: “Daarover gaven de organisaties ook allerlei tips. Als je slecht ter been bent en niet met het openbaar vervoer kunt, kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een elektrische fiets of driewielfiets, je kunt met elkaar carpoolen of een familielid brengt je met de auto. Als het samen niet lukt, dan kun je in gesprek met de gemeente kijken of er speciaal vervoer mogelijk is, bijvoorbeeld de regiotaxi.”

Ervaren

Bij de vervoerscarrousel stonden allerlei vervoersmogelijkheden: het openbaar vervoer, maar ook de regiotaxi, de Plusbus (vervoert personen van 60 jaar en ouder van deur tot deur) en de rolstoelbus. De vervoerders maakten de bezoekers wegwijs en gaven hen informatie. Zo konden bezoekers - ook met een rolstoel - de stadsbus in. En je kon er leren hoe de ov-chipkaart werkt.

Annemiek: “Mensen konden ook een vervoersmaatje ‘aanvragen’, dus aangeven dat je graag met een maatje wilt reizen. Een vervoersmaatje gaat een tijdje met een onervaren reiziger of met iemand die ondersteuning nodig heeft, mee de bus in om deze zo vertrouwd te maken met het openbaar vervoer. Op de markt kon je je ook aanmelden als vrijwillig vervoersmaatje.”

Bezoekers kregen bij iedere stand een bonnetje. Alle bonnetjes samen waren goed voor een vrijkaartje voor de bus, de regiotaxi of de rolstoelbus. Annemiek: “En dat vrijkaartje was erg gewild!”

Succes

De vervoerscarrousel was een succes volgens Annemiek. “We hebben veel bezoekers getrokken. Voor sommige mensen was dit de eerste kennismaking met de vervoersmiddelen. Wat we veel hoorden, was dat mensen door een fysieke beperking of ongeval niet (meer) konden autorijden. En dat zij op zoek zijn naar andere mogelijkheden. Maar er waren ook mensen met een verstandelijke beperking die willen leren met het openbaar vervoer te gaan. Of oudere mensen die zich willen voorbereiden op andere vormen van vervoer, omdat ze niet thuis willen blijven zitten.”

Vervolg

Als vervolg op deze activiteit willen cliëntenorganisaties, welzijnsorganisaties en gemeente kleinschalige informatiebijeenkomsten blijven organiseren. Bijvoorbeeld op markten, binnen zorginstellingen of bij (jaar)vergaderingen van organisaties. Annemiek: “Ben je nog onbekend met de mogelijkheden van het openbaar vervoer, of voel je je onzeker, dan is een activiteit als ‘Op weg in Westland’ een goede manier om iets te overwinnen.”

Meer informatie over het project ‘Op weg in Westland’ is te vinden op www.pgwestland.nl: http://www.pgwestland.nl/124/Op-weg-in-Westland-alles-over-zelfstandig-reizen. Of op www.gemeentewestland.nl. Er is ook een filmpje gemaakt over de vervoersmogelijkheden in Westland: http://www.wos.nl/televisie/uitzendinggemist/player/item/20130403-westland-report/.

 

Met dank aan project Veilige mobiliteit, Ieder(in)’

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 1220

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...