Skip to main content

Feiten & fabels over vitamine D

Feiten & fabels over vitamine D

 

6 vragen over vitamine D beantwoordVitamine_D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken: onder invloed van UV-straling uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Er gaan echter veel onjuistheden rond over deze supervitamine. Wij zetten feiten en fabels op een rij.

 

Vitamine D is van belang voor sterke botten

Feit.

Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Vitamine D bevordert de opname van calcium door het lichaam. Maar dat is niet het enige. Vitamine D is ook van belang voor de weerstand en het goed blijven functioneren van de spieren.

 

Online vitamine D-test

Heb jij net als miljoenen andere Nederlanders extra vitamine D nodig? Doe nu de online test en krijg een advies.Doe de test

 

Ons voedsel bevat geen vitamine D

Fabel.

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Er zit ook een klein beetje in roomboter, volle zuivel en vet vlees. En het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine D is echter maar beperkt aanwezig in deze voedingsmiddelen; met alleen voeding ben je er dus niet. Wanneer je onvoldoende buitenkomt (zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken), tot een risicogroep behoort of ouder bent, kan het verstandig zijn een D-supplement te nemen.

 

Vitamine D maak je ook zelf aan

Feit.

 Vitamine D is een van de vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken, zo'n 70-90 procent van de benodigde hoeveelheid. Maar daarvoor hebben we de zon nodig, want dat aanmaken gebeurt in de huid, onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Naarmate je ouder wordt, verandert het vermogen om vitamine D aan te maken.

 

Je kunt soms teveel vitamine D binnenkrijgen

Feit.

Want vitamine D is een vetoplosbare vitamine en wordt dus opgeslagen in het lichaam. Echter een teveel aan vitamine D ontstaat niet erg snel en is uitzonderlijk. De Gezondheidsraad heeft voor de gehele Nederlandse bevolking een veilige bovengrens vastgesteld van 50 microgram per dag.

 

Extra vitamine D slikken is soms nodig

Feit.

Sommigen van ons krijgen genoeg vitamine D binnen door voldoende producten met vitamine D te eten en regelmatig in de zon te zitten. Maar lang niet iedereen krijgt voldoende zonlicht op de huid en bovendien is er een grotere behoefte aan vitamine D bij het ouder worden. Terwijl het juist voor ouderen zo belangrijk is om een goede weerstand en sterke botten en spieren te houden, om vitaal te blijven.

De Gezondheidsraad adviseert daarom ouderen (en andere groepen mensen) om dagelijks – winter én zomer – extra vitamine D te nemen, in de vorm van supplementen.

 

Je hoeft pas na je 65-ste vitamine D te slikken

Fabel.

Tijdig inspelen op een mogelijk vitamine D-tekort in de voeding door het gebruik van  een vitamine D supplement, kan de natuurlijke weerstand bevorderen en helpen bij het behoud van een goed ontwikkeld stelsel van botten en spieren.

 

Wie slikt welke hoeveelheid?

10 microgram/400 IE

- Vrouwen jonger dan 50 jaar met een donkere huidskleur;

- vrouwen ouder dan 50 jaar met een lichte huidskleur;

- Mannen jonger dan 70 jaar met een donkere huidskleur;

20 microgram/800 IE:

- Vrouwen ouder dan 50 jaar met een donkere huidskleur; 

- Vrouwen ouder dan 70 jaar;

- Mannen ouder dan 70 jaar;

- Mannen en vrouwen van alle leeftijden die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen.

 

Door: Franca van Dalen

Bronnen: Plus Magazine, Gezondheidsraad

28-11-2011

Laatst gewijzigd op: 13-10-2013

 

Gelezen op Gezondheidsnet.

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 4214
Vakantie 1Boek een hotel, appartement of vakantiewoning bij Expedia en steun NAH Ontmoetingspunt gratis.Vakantie 2

Expedia

Reizen & Vakantie

Expedia Group is een van 's werelds meest toonaangevende online reisbureaus met een complete service en gelokaliseerde websites in meer dan 30 landen. Zo biedt Expedia Group toegang tot meer dan een miljoen accommodaties over de gehele wereld (van vakantiewoningen tot boetiekhotels en grote ketens), meer dan 500 luchtvaartmaatschappijen, meer dan 175 autoverhuurbedrijven, veel verschillende vervoersopties en activiteiten. Klanten kunnen tot $ 500 besparen door een vlucht en hotel samen te boeken. Door de vele opties met speciale tools te combineren, biedt Expedia.nl reizigers de helpende hand bij het vinden en creëren van hun ideale reis.

Klik op onderstaande link om naar Expedia te gaan en gratis te doneren aan NAH Ontmoetingspunt Almere:

https://www.expedia.nl/?affcid=network.cj.9216882.13852921.SK_6150&cjevent=29a05c6765fb11ee816ff7180a18ba72

 

5% hotels, 5% activiteiten, 3% autohuur, 2% pakketreizen, vliegtickets 0% commissie

Booking.com - ook voor vakantie in de buurt.

 

SponsorKliks | Gratis sponsoren!

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...