nah_logo3.png
Nah ontmoetingspunt Almere
Een optimist heeft het even vaak mis als een pessimist, maar hij is wel een stuk gelukkiger.

Vitamine B verlaagt risico op beroerte

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vitamine_b'Vitamine B verlaagt risico op beroerte'

Door vitamine B-supplementen te slikken verlaag je mogelijk het risico op een beroerte. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Zhengzhou Universiteit in China.

"Eerdere onderzoeken lieten tweestrijdige berichten zien op het gebied van vitamine B-supplementen en een beroerte of hartaanval", aldus onderzoeker Xu Yuming. "Sommige onderzoeken gaven zelfs aan dat de supplementen het risico verhoogde." Daarom bestudeerde Yuming samen met zijn collega's 14 onderzoeken onder 54.913 patiënten.

 

Onderzoek

In alle studies werd de werking van vitamine B vergeleken met een placebo of een hele lage dosis van de vitamine. De deelnemers werden gedurende minimaal zes maanden gevolgd. In totaal kregen 2.471 onderzoeksdeelnemers te maken met een beroerte.

Vitamine B verlaagde de kans op een beroerte in totaal met 7 procent. De supplementen leken geen invloed te hebben op de ernst van de beroerte of de kans op overlijden. Foliumzuur leek juist het effect van vitamine B te verminderen. De onderzoekers vonden geen lager risico bij mensen die vitamine B12 slikten.

Invloed

"In hoeverre vitamine B het risico verlaagt, lijkt afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate waarin het lichaam het op kan nemen, de hoeveelheid foliumzuur en vitamine B12 in het lichaam en of iemand een nierziekten of hoge bloeddruk heeft", vertelt Yuming."Voordat je een supplement slikt, kun je dus het beste met je arts overleggen."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Annemieke Hoogland | Gepubliceerd: 23-09-2013 | Gewijzigd op: 15-01-2014

Gelezen op Gezondheidsnet.nl

Afdrukken E-mailadres

Vakantie 1Boek een hotel, appartement of vakantiewoning bij Booking.Com en steun NAH Ontmoetingspunt gratis.Vakantie 2
Wij ontvangen als u via een van onderstaande links een hotel, appartement of vakantiewoning boekt een  bijdrage van Booking.com
 Zoeken naar alle hotels, appartementen eb vakantiewoningen in Booking.com: https://www.booking.com/index.html?aid=1700698

Klik hier voor meer informatie.