Skip to main content

Grote verschillen tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten in gemeenten Flevoland

Den Haag, 11 november 2015

 

----PERSBERICHT----

 

Grote verschillen tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten in gemeenten Flevoland

 

De gemeentelijke tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten verschillen sterk per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten. De verschillen in de bijdragen van gemeenten kunnen oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. Ook binnen de provincie Flevoland verschillen de gemeentelijke bijdragen sterk.

 

 

Grote verschillen per gemeente

 

Sinds 1 januari 2015 compenseren gemeenten voor het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie eigen risico (Cer). Na het afschaffen van deze regelingen hebben gemeenten beleidsvrijheid gekregen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen. Het gevolg hiervan is echter dat tussen gemeenten grote verschillen zijn ontstaan in het gemeentelijk minimabeleid. Bovendien is het bij sommige gemeenten nog altijd niet duidelijk op welke manier zij chronisch zieken en gehandicapten tegemoetkomen.

 

 

Gemeentelijke bijdrage

 

Het merendeel van de gemeenten heeft ervoor gekozen de financiële compensatie voor het wegvallen van de Wtcg en Cer te verwerken in een collectieve zorgverzekering voor minima. Een aantal gemeenten geeft hierbij een bijdrage voor de zorgpremie, terwijl andere gemeenten hebben besloten niet mee te betalen aan de premie. In dat laatste geval moeten minima de gehele zorgpremie zelf betalen.

 

 

Minder keuzevrijheid

 

Om toch een tegemoetkoming te ontvangen zijn chronisch zieken en gehandicapten in veel gevallen genoodzaakt om gebruik te maken van de collectieve zorgverzekering. Dit gaat in sommige gevallen ten koste van de keuzevrijheid. In Flevoland bieden de gemeenten Almere en Lelystad de meeste keuzemogelijkheden, met respectievelijk 9 en 12 zorgverzekeringspakketten waaruit gekozen kan worden. Gemeente Noordoostpolder en Zeewolde doen het beduidend minder goed. Minima kunnen hier slechts één collectief zorgverzekeringspakket kiezen. De gemeenten Dronten en Urk beschikken (nog) niet over een collectieve zorgverzekering voor minima.

 

 

De resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per gemeente, zijn gepubliceerd op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

 

 

Het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) is een actueel informatieplatform op het gebied van zorgverzekeringen. Het Z.I.C. heeft als doel om informatie te verstrekken aan de zorgconsument als groep. Zorgverzekering.org behandelt enkel de hoofdlijnen van de belangrijkste onderwerpen met betrekking tot het afsluiten en vergelijken van zorgverzekeringen. Daarnaast beschrijft het Z.I.C. diverse zorgverzekeringsthema's die van belang kunnen zijn voor zorgconsumenten die in bijzondere omstandigheden verkeren.

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Raadplegingen: 1908

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.