Skip to main content

Vergelijking sterkte diverse statines

Vergelijking sterkte diverse statines (vooral voor hen die onder bijwerkingen van statines lijden)

 

 

Als je lijdt aan der bijwerkingen van statines (meest voorkomend) is het van belang van e.e.a. op de hoogte te zijn. Hieronder een paar belangrijke feiten/wetenswaardigheden die patienten ook met hun behandelaar kunnen delen en bespreken:

 

Primair iets over de mogelijke bijwerkingen van statines:

- spierklachten (zoals krachtgebrek, (hevige) spierpijn, stijfheid spieren, branderig gevoel in de spieren, loodzware armen/benen etc.),

- cognitieve klachten c.q. geheugenklachten t/m amnesie (dit is de klacht NR. 2 die statines veroorzaken!! (bij behoefte aan kennis van het betreffende wetenschappelijke onderzoek, kunnen jullie met mij contact opnemen via PM) - helaas nog maar erg weinig bekend in ons landje; degenen die eronder lijden noemen dementie-achtige klachten, in de VS werd doordat de klachten nogal op dementie lijken ook al vaker ten onrechte de diagnose dementie cq alzheimer gesteld - info afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek)

- buik-/orgaanklachten (o.a. hevige pijn veroorzakend)

- depressie, huidaandoeningen, suikerziekte, gewrichtsklachten,... etc etc. zie vooral de bijwerkingen vermeld op de bijsluiter van de statine die je gebruikt (i.v.m. het feit dat de klachten ook nog na weken, maanden of jaren statine gebruik kunnen starten en je hen dan niet gauw aan de statine linkt is het aan te raden de blijsluiter regelmatig c.q. bij het plotseling ontstaan van klachten (de start is veelal heel spontaan) te lezen).

 

Over de ongevere vergelijking van de sterkte van diverse statines:

Mits de arts een relatie tussen klachten en statine vermoedt (uit ervaring legt men die relatie in NL helaas niet al te snel en zo ja, bovenal alleen maar bij de meest bekende bijwerking, spierklachten)

zal hij/zij kiezen voor

a) stoppen met de statine (en enkele weken later na vertrek bijwerkingen switchen naar een andere statine)

b) verlagen dosis

c) switch naar andere statine

Als je last krijgt van de ene statine, is het iig van belang met de sterkte van de statine rekening te houden die gekozen wordt als vervanger.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het kiezen van een sterkere statine in tweede instantie in alle gevallen leidde tot wederom klachten. Dwz er zou dus uitgeweken moeten worden op een statine van gelijke of geringere sterkte (bij keuze voor opties a en c).

Onderstaande vergelijking is afkomstig uit een wetenschappelijk artikel. Ondanks het feit da ik al heel wat over statines heb gelezen van ellende helaas, ben ik een dergelijke vergelijking m.b.t. de sterkte/kracht van de verschillende op de markt zijnde statines helaas nog niet tegen gekomen. Het kan helpen bij het kiezen van een vervangende statine mits je last ondervindt van de eerste keuze die je voorgeschreven kreeg.

De verschillende statines kunnen niet goed direct met elkaar worden vergeleken, ook niet in sterkte. De onderstaande vergelijking dient dus ook puur ertoe een indruk te krijgen van de verhoudingen:

Rosuvastatin 2.5 mg kan ongeveer vergeleken worden met Atorvastatin 5 mg kan ongeveer vergeleken worden met Simvastatin 10 mg kan ongeveer vergeleken worden met Lovastatin 20 mg kan ongeveer vergeleken worden met Pravastatin 20mg kan ongeveer vergeleken worden met Fluvastatin 40 mg.

 

In andere woorden:

Rosuvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Atorvastatine (c.q. ongeveer gelijk aan Atorvastatine - dit is van e.e.a. afhankelijk dat te ver gaat hier te noemen, ik vermeld het voor de correctheid)

Atorvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Simvastatine

Simvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Lovastatine evenals Pravastatine

Lovastatine en Pravastatine zijn ongeveer dubbel zo sterk als Fluvastatine

Aangezien de meeste en meest ernstige bijwerkingen optreden bij hogere doses en sterkere statines (zie b.v. de meldingen van bijwerkingen t.a.v. diverse statines op de site van LAREB - recentelijk waren er b.v. 18 vermeldingen voor cognitieve achteruitgang/amnesie door Atorvastatine en 14 voor Simvastatine gemeld, iets minder voor andere statines)

is het dus van belang bij het maken van een tweede keuze rekening te houden met zowel dosis van een statine als de sterkte van de tweede keuze statine tov de eerste keuze statine. Doorgaans zie je ook dat men b.v. na problemen met Simvastatine de overstap naar Pravastatine maakt. Een logische overstap volgens het genoemde aangezien Pravastatine slechts ongeveer de helft van de kracht van Simvastatine heeft.

 

Even een voorbeeld:

Als je dus al klachten hebt met 40mg Simvastatine, dan is het gezien het bovenstaande alles behalve verstandig ook even 40mg Atorvastatine uit te proberen. Immers komt dat overeen met ongeveer 80mg Simvastatine en als er al klachten zijn bij de helft van die dosis en men weet verhoging van de al klachtveroorzakende dosis leidt altijd tot wederom klachten, zou het uittesten van 40mg Atorvastatine dus simpelweg not done moeten zijn.

De reden waarom ik het noem is dat ik ik vandaag nogal met ene groot vraag- en uitroepteken werd geconfronteerd toen ik hoorde van het uitproberen van soorten en doses van statines achter elkaar bij een lotgenoot. daaruit blijkt dat het goed is als je als patient een ongevere vergelijking hebt van de div soorten statines en hun kracht/sterkte zodat je het medicatiebeleid dat men zal toepassen enigszins goed kunt volgen en bij vragen die opkomen die vragen ook kunt stellen.

 

Ik hoop dat de een of ander er bij het ontstaan van problemen met statine en de eraan gekoppelde noodzaak/wens een andere statine te vinden die wellicht beter wordt verdragen, baat aan deze informatie zal hebben.

De wetenschappelijke onderbouwing voor het genoemde dat de bedoeling heeft als leidraad voor patienten te dienen die te maken krijgen met het uitproberen van diverse soorten statines in diverse doses omwille van het niet goed reageren op statine, geef ik hieronder d.m.v. twee citaten uit wetenschappelijk onderzoek weer:

"Calculation of Dose Equivalencies

Statin dose equivalencies for each drug and

dose were based on published drug and dose

equivalencies for expected potency of cholesterol

reduction and are as follows: rosuvastatin 2.5 mg

≈ atorvastatin 5 mg ≈ simvastatin 10 mg ≈ lovastatin

20 mg ≈ pravastatin 20 mg ≈ fluvastatin 40 mg.29, 30

These are only approximate;..." ...

The recurrence of MAEs (= Muscle Adverse Effects) with rechallenge was strongly dose dependent. In all trials, rechallenging with a statin of higher expected potency (for at least 2 mo[nths] with the new agent), patients reexperienced MAEs (100% recurrence)."

 

Bronvermelding:

Titel publicatie: Statin-Associated Muscle-Related Adverse Effects: A Case Series of 354 Patients

Auteurs/onderzoekers: Stephanie Cham, B.S., Marcella A. Evans, B.S., Julie O. Denenberg, M.A., and Beatrice A. Golomb, M.D., Ph.D.

Publicatie verschenen in: Pharmacotherapy 2010;30(6):541–553

 

Met dank aan Sandrien.

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Raadplegingen: 48847
Vakantie 1Boek een hotel, appartement of vakantiewoning bij Expedia en steun NAH Ontmoetingspunt gratis.Vakantie 2

Expedia

Reizen & Vakantie

Expedia Group is een van 's werelds meest toonaangevende online reisbureaus met een complete service en gelokaliseerde websites in meer dan 30 landen. Zo biedt Expedia Group toegang tot meer dan een miljoen accommodaties over de gehele wereld (van vakantiewoningen tot boetiekhotels en grote ketens), meer dan 500 luchtvaartmaatschappijen, meer dan 175 autoverhuurbedrijven, veel verschillende vervoersopties en activiteiten. Klanten kunnen tot $ 500 besparen door een vlucht en hotel samen te boeken. Door de vele opties met speciale tools te combineren, biedt Expedia.nl reizigers de helpende hand bij het vinden en creëren van hun ideale reis.

Klik op onderstaande link om naar Expedia te gaan en gratis te doneren aan NAH Ontmoetingspunt Almere:

https://www.expedia.nl/?affcid=network.cj.9216882.13852921.SK_6150&cjevent=29a05c6765fb11ee816ff7180a18ba72

 

5% hotels, 5% activiteiten, 3% autohuur, 2% pakketreizen, vliegtickets 0% commissie

Booking.com - ook voor vakantie in de buurt.

 

SponsorKliks | Gratis sponsoren!